Duikreis 2023: Een droom die uitkomt

Duikreis 2023, een droom die uitkomt. 

Eén van de belangrijkste reden voor de oprichting van onze vereniging was het maken van mooie duikreizen met elkaar, de onderwaterwereld ontdekken en nieuwe herinneringen maken. Dit is in de laatste 30 jaar meer dan gelukt. We hebben diverse landen met elkaar bezocht en ontzettend veel mooie dingen gezien. Deze clubreizen zijn uniek en het geeft prachtig weer hoe mooi het verenigingsleven kan zijn. Het zorgt voor binding en creëert behoefte om onze duikvaardigheden te behouden en uit te verbeteren. De duiktrips werden in het begin nog wat dichter bij huis gezocht maar al snel ging het van Egypte naar Israël en verdere bestemmingen. Bonaire was fantastisch en al een heel eind vliegen vanaf ons kleine landje. In 2019 vertrokken wij zelfs met 21 personen naar het verre Indonesië waar wij in Manado een reis hebben gemaakt om nooit te vergeten. De coronapandemie was één van de redenen dat we wat langer dan gebruikelijk niet een clubreis hebben georganiseerd. Telkens kwamen de vraag weer terug “wanneer gaan we weer?” Ook bij de nieuwe leden ontstond de nieuwsgierigheid en werd er interesse getoond. Nu is het eindelijk zover en gaan we weer op duikvakantie met DTB. 

Hoe komt zo’n reis tot stand en wat komt er allemaal bij kijken?

Naast het altijd afspeuren van het internet naar mooie bestemmingen, bezoek ik bijna elk jaar de beurs Duikvaker. Dit om inspiratie op te doen maar ook om oude bekende tegen te komen van de verschillende organisatie waarmee wij al hebben gereisd en ook daarmee de mogelijkheden te doorlopen. Ik heb er een aantal jaar geleden voor gekozen om met organisaties samen te werken zodat de verantwoordelijkheid van een reis niet op mijn persoonlijk neerkomt. Als er wat gebeurt zou ik als reisorganisatie gezien kunnen worden en daarvan de gevolgen persoonlijk mogelijk moeten dragen. 

Op zo’n beurs kom je af en toe verrassende locaties of mooie aanbiedingen tegen, legt hier en daar wat wensen neer en je pakt wat folders mee. De afgelopen reizen waren een combinatie van duiken, wat cultuur en vooral heel veel gezelligheid. Deze gezelligheid voerde steeds meer de boventoon en het leek mij fijn om weer terug te gaan naar de basis en het duiken voorop te zetten. Daar lag mijn focus voor deze reis. 

De Ultieme duikbeleving heb je op een liveaboard waarbij je op plekken komt die je vaak met dagtrips niet of nauwelijks bereikt. Ook blijft de groep bij elkaar, is alles compact en de essentie ligt bij het duiken. 

Van verschillende organisatie ontving ik aanbiedingen van oa liveaboards en daar viel mij op dat er 1 trip bij zat die naar mijn ultieme droombestemming ‘”de Malediven”! Na uitvoerige gesprekken met de aanbieder van deze duikvakantie en mij er zeker van te hebben gesteld dat er geen verborgen kosten waren heb ik het bestuur geïnformeerd over deze optie. De uitgangspunten van een DTB duikreis zijn altijd geweest: 

· Ongeacht welk brevet (Padi) moet iedereen meekunnen 

· Er moeten voldoende mensen meekunnen 

· Het moet betaalbaar zijn 

Nu is deze reis wat duurder dan een gemiddelde duikreis en ook de groepsgrootte viel wat kleiner uit. Na overleg is het volledige bestuur akkoord gegaan en hadden we een duikbestemming! 

De Malediven 

Iedereen kent de Malediven van de witte stranden en blauwe zee in combinatie met kleine eilanden. De droomvakantiebestemming waar over gedroomd wordt maar bijna niemand naar toe gaat. De ultieme duikbestemming met talloze riffen en haar bewoners die iedere duiker wil zien! Manta’s, haaien, schildpadden en ga zo maar door, je kunt het allemaal vinden. Maar eerst wat info over de Malediven. 

De Malediven liggen in de Indische Oceaan, een eilandengroep bestaande uit 1190 eilandjes waarvan de grootste, slechts 5 km2 is. De totale oppervlakte van dit land is ook maar enkel 298 km2. Malé is de 1,7 km2 grote hoofdstad. Maar 202 eilandjes zijn bewoond en 90 eilandjes zijn geschikt voor toeristen. Over een gebied van 90.000 km2 liggen de eilanden verspreid, waarvan louter 3 procent land is. Een bijzonder land dus. 

Wij gaan met 18 personen deze kant op en zullen een week lang verblijven op een boot die ons naar bijzondere duikplekken zal brengen.

Hierbij maken wij meerdere duiken per dag en ook is er de mogelijkheid tot nachtduiken. De kans op het zien van haaien is 100 procent en schildpaden en manta’s kunnen ook met grote zekerheid worden afgestreept van het lijstje met dieren die wij willen zien. Ik kan niet wachten om te gaan en wij zullen onze reisverhalen na de duikreis met jullie delen.

Zowel de georganiseerde reis als de tekst voor deze blog zijn te danken aan Tim.

De boot waarmee wij gaan duiken.

Meer over de route:
https://www.divingworld.nl/BESTEMMINGEN/Indische-Oceaan/Malediven/Liveaboard-Routes-Malediven/Best-of-the-Maldives/

Cultureel Festival Baarn

cultureelfestival

Zaterdag 2 september 2023 is het zover! Dan staat Duikteam Baerne in de Pekingtuin Baarn tijdens het Cultureel Festival.

Van 11.00 tot 17.00 kun je bij onze kraam informatie krijgen over de PADI cursussen, onze vereniging, evenementen en zien wat wij onderwater allemaal tegenkomen.
Nederland is onderwater verrassend mooi, tegen de verwachtingen in van velen.

In de dichtstbijzijnde plassen duiken wij vaak op snoeken, baarzen en rivierkreeften.
Iets verder in de Zeeuwse wateren is diversiteit onderwater nog vele malen groter!

Benieuwd wie wij zijn? Benieuwd wat er onderwater te zien is?

Kom gezellig langs op 2 september!

Binnenkort verzorgen wij een aantal Open Avonden waarbij er de mogelijkheid is om een proefduik te maken.
Voor meer informatie, graag mailen naar: info@duikteambaerne.nl

Lentekriebels

De zon komt steeds vaker tevoorschijn, het blijft langer licht en de temperaturen beginnen weer langzaam te stijgen.
Het begint weer te kriebelen om te gaan duiken!

Komt dat nu eens mooi uit!
Duikteam Baerne heeft weer veel leuke evenementen in het vooruitzicht.

Startend met het Hemelvaart weekend, ieder jaar weer een groot succes!
Kamperen in Zeeland, duiken, kampvuren en genieten met de vereniging en eigen gezin.

Dan volgt al snel het Pinkster-weekend, waarbij er weer gedoken gaat worden met de Theo, 2 mooie duiken vanaf de boot in onze Zeeuwse wateren.

De rest van het seizoen zal er geregeld gedoken worden in de plassen in de buurt en in Zeeland.

Ook kijken we met veel plezier uit naar de duikvakantie met onze vereniging in oktober/november.
Met dit jaar als bestemming, de Malediven!
Tijdens deze vakantie op de boot zullen veel mooie duiken en herinneringen gemaakt worden.

Op een mooi duikjaar!

Duikvakantie Mexico

Altijd leuk om op de hoogte te blijven van de duikreizen van onze leden.
Zo ging onze buddy Ronald op duikvakantie naar Mexico, daar heeft hij wel een erg indrukwekkende duik mogen maken. Hier zijn verhaal:

Het land van Maya-tempels en tequila, mangroves en cenotes en de mooie onderwater wereld.
Na eerdere indrukwekkende vakanties in Mexico;
Gedoken in de cenote ‘Dreamgate’, een grot die kilometers doorloopt onder de grond. Gezwommen met walvishaaien, aanwezig van juni t/m september, een hele mooie ervaring met walvishaaien van wel 12 meter lang, totaal ongevaarlijk omdat ze alleen plankton eten.

Deze vakantie was de wens om te duiken met de bullsharks, ook wel de stierhaai genoemd.
Ze zijn te zien in de periode van november tot maart, dan komen hoofdzakelijk de vrouwtjes naar de kust om hun jongen veilig te baren in de rivieren.
De bullshark is de enige haai die kan overleven in zoet water.
Ze komen naar een diepte van ongeveer 25 meter op een grote zandplaat voor de kust van Playa del Carmen, Mexico.

Met een lengte van maximaal 3,5 meter en een gewicht van 320 kg, zijn de vrouwtjes groter dan de mannetjes, ze eten voornamelijk vissen, schildpadden, kleine haaien, dolfijnen en vogels.
Ook behoren ze tot de top 3 gevaarlijkste haaien met aanvallen op mensen, voornamelijk omdat ze naar de kust komen voor het baren.

Op 25 januari was het zover, de duik geboekt bij Duikschool Scuba Libre.
In de stromende regen (tropisch buitje) in de boot naar Shark Point.
Na een uitgebreide briefing over de duik, via de boei afdalen in verband met de stroming.
Goed vasthoudend aan de lijn, zag je vanaf de oppervlakte de eerste haaien al zwemmen op de bodem.
Op 25 meter diepte lag een lange lijn gespannen, waar je je kon vasthouden om op je plek te blijven.
De eerste bullsharks kwamen al meteen langs je zwemmen, je ademhaling/hartslag gaat dan wel even omhoog. Ze zijn best indrukwekkend en groot.
Ik schat dat er zo’n 10 haaien om ons heen cirkelden en vlak langs kwamen, soms moesten we zelfs bukken, met daarbij ook de stroming, waardoor het niet meeviel om foto’s te maken.

Na ongeveer 25 minuten bodemtijd was het tijd om naar boven te gaan, dit deed je door de lijn los te laten en met de stroming mee op te stijgen. De haaien zwommen om ons heen tot we op een meter of 10 zaten, daarna gingen de haaien weer langzaam naar beneden.
Wij maakten onze veiligheidsstop en gingen weer terug de boot in.

Een hele bijzondere, spannende ervaring. Een duik die ik niet snel zal vergeten. En Ilonka, mijn vrouw, was blij dat ik weer heelhuids boven water was.

Ronald

2022, we mogen weer!

We hebben 2 bewogen jaren achter de rug en toch zijn we er als vereniging in geslaagd om een aantal leuke cursussen af te ronden. Zo hadden we een grote groep cursisten voor de PADI Open Water Cursus en zijn een aantal van onze leden geslaagd voor de PADI Divemaster cursus.

Na deze 2 jaar voelen wij ons dan ook weer vrij om plannen te maken voor 2022.

Onze vereniging is al gestart met een PADI Open Water Cursus, welke vol is.

Deze groep Open Waters volgen op dit moment de zwembadlessen waar alle vaardigheden geleerd worden, om straks in het buitenwater af te duiken.

Een aantal van deze duiken zal plaatsvinden in de Vinkeveense Plassen.

Daarna tijdens het Hemelvaartweekend maken ze de laatste duik in Zeeland, waar wij als vereniging een gezellig weekend organiseren met duiken en kamperen.

Na deze duik kunnen de Open Waters zoveel duiken maken als ze willen.

Op deze manier maken de cursisten kennis met de diverse onderwaterwereld dat Nederland te bieden heeft, in zowel zoet als zout water.

Later dit jaar hopen we nog te starten met de vervolgcursus, namelijk PADI Advanced Open Water Diver.

Tijdens deze cursus worden de vaardigheden uitgebreid en maak je weer interessante buitenwaterduiken, denk bijvoorbeeld aan een navigatieduik, diepeduik en een bootduik.

Normaal

Snoek

Al ruim een jaar leven we in een onwerkelijke wereld met COVID 19.
We missen het contact met elkaar, de gezelligheid, activiteiten en ontspanning.
Er komen gave initiatieven uit alle richtingen, maar we worden geremd in de mogelijkheden.

Toch ontdekken we door de lockdown hoe goed we ons als persoon kunnen aanpassen en dat ook doen ondanks de teleurstellingen die we allemaal verwerken.

Ook bij Duikteam Baerne ligt het al een tijd stil doordat wij niet kunnen zwemmen op onze geliefde woensdagavond. Wij hopen dat hier binnenkort weer verandering in komt.

Voor de toekomst: We hebben weer zin in die woensdagavond, een beetje dobberen in het zwembad, conditietraining volgen, maar vooral het oppakken van cursussen!

Nieuwe leden de prachtige onderwaterwereld laten ontdekken.
Zelf weer genieten van al het moois onderwater, de planten, de dieren, verschillende seizoenen en stromingen.

Buddies, maak er een mooie zomer van!
Geniet en hopelijk kunnen we snel weer naar ‘normaal’.

Duikreis 2019: Sulawesi

Afgelopen November was de geweldige duik trip naar Noord Indonesië, Sulawesi, van Duikteam Baerne die dit jaar haar 35 jarig bestaan viert.

Alhoewel onze vereniging altijd fraaie duikbestemmingen heeft bezocht, spande deze vakantie de kroon!

In het hele hoge Noorden van Indonesië ligt het onderwaterpark “De Bunaken”. Over de gehele wereld komt b.v. National Geographic etc. juist naar deze bijzondere plek om film opnames en foto materiaal op te nemen. En wij snappen wel waarom.

Allereerst was daar het bijzonder gastvrije onderkomen van de Nederlandse Simone die al 24 jaar uit Nederland is vertrokken en het Thalassa Dive Resort runt. Het resort is een 5 sterren PADI duikcentrum. Haar Indonesische staf beschouwd ze als haar kinderen en die verbondenheid proef je. Of het nu de prachtige huisjes zijn met geweldig uitzicht, het super verse en mooi opgediende eten, of de kwaliteit van de duikschool. Je komt daar inderdaad aan als gast en vertrekt als vriend, die zeker weer terug wil keren!

In ons geval hebben we in de ochtend twee duiken gemaakt en hadden we als groep van 22 duikers twee heerlijke boten tot onze beschikking.

De zee was prettig, niemand was er zeeziek op geworden en de behulpzaamheid en vakbekwaamheid waren top.

Na de indeling en korte briefing doken de gidsen met ons mee en wisten alles aan te wijzen, wij maakten zelf buddyparen en bleven bij een gids, maar als geheel hield men de grote groep ook mooi in de gaten. Onder water werden er nieuwe paren gemaakt, als er bij een van ons een probleem met klaren was of dat hij al eerder op zijn 50 bar zat dan zijn buddy.

De afwisseling van de duiken waren groot, zowel voor de beginnende als gevorderde duiker; zo waren er prachtige driftduiken langs fraai begroeide drop offs, met in een duik wel 15 schildpadden! Sierlijk zwommen ze voorbij of lagen juist aandoenlijk te slapen op het koraal of in een grotje, waar als verrassing nog twee baby haaien zwommen toen deze zeer grote schildpad besloot uit zijn grot naar de oppervlakte te zwemmen!

Ook waren er juist de relaxte snuffel duiken, muck diving. Bij deze zanderige bodem ga je juist op zoek naar heel klein grut, meestal slakjes in zoveel verschillende kleuren en hoedanigheden, maar ook werd je daar verrast door een sierlijk zeepaardje aan een groen plukje of een anders bijzonder wezentje. Gelukkig wezen onze gidsen ze aan met een lang stokje, anders waren we er vast en zeker een paar frogvissen of steenvissen voorbij gezwommen. Wat een geweldige vermommingen maakt de natuur!

Verder hebben we een nachtduik gemaakt waarbij er honderden zeesterren op de bodem geëtaleerd lagen en ook een mangrove duik in de nacht, deze laatst genoemde was zeer ondiep, maar een echte mindfuck, vissen zwommen in de bladeren en qua oriëntatie was het ook een hele bijzondere duik met al zijn boomstronken en omhoog stekende punten.

Er was ook een duik bij “Coffee Corner” hierbij was het in het ondiepe gedeelte een lust voor het oog, maar moest je wel laag over het koraal zwemmen door de harde stroming; in het diepe blauw was er kans op haaien, roggen en grote napoleon vissen. Op deze hoek kwamen twee stromingen samen en zouden je zo het grote blauw in kunnen blazen, al met al een spannende duik die goed en veilig werden uitgevoerd en waar we met trots op terug kunnen kijken. We zijn er nog een keer terug gekeerd, zo gaaf was het!

We hadden een standaard pakket van 12 duiken en vele van ons gingen daar toch wel ruim overheen, dit zegt genoeg!

Er was boven water ook voldoende te beleven, tijdens de lunch kwamen we terug en kon je je ‘s middags lekker laten masseren in de spa of chillen in het zwembad. Ook in het donker onder de o zo mooie sterrenhemel was het in het zwembad goed vertoeven met een koude Bintang.

En wat te denken van de prachtige zonsondergangen, bekeken vanuit het witte prieeltje!

In de middag zijn er veel van ons de grote stad Manado gaan bezoeken en er zijn ook scooters gehuurd om de fraaie dorpjes en het land te verkennen. Wat een lieve mensen en wat is het hier nog puur! Men ziet er weinig toeristen.

We hebben op een geboekte trip door de jungle vele wilde apen gespot en op een ander uitje hebben we gezwommen onder de waterval.

In de ochtend voor het vertrek gegeten op een geweldig leuke locatie waar de vis vers gevangen werd en op de BBQ werden klaargemaakt.

Kortom, deze trip is zeer aan te bevelen! We danken Tim voor de organisatie en Simone en haar crew voor de geweldige hospitality! Op de kamer, bij het zwembad en op de boot handdoeken. Als je uit het water kwam werd je uitrusting van tank verwisseld en kreeg je je verse stukje fruit, koekje en kopje thee. Het enige wat we zelf moesten doen, was het aanbrengen van “Reef Safe Suncreen”. Wat ook wel nodig was, wat een sterke zonnestralen!

Want duikers; laten we a.u.b. zuinig zijn op onze mooie onderwaterwereld! Zodat we er nog heel erg lang van mogen genieten.

geschreven door, Margot

Evenementen voorjaar

In het voorjaar wordt het weer beter en de duikkriebels beginnen weer te komen!
Duikteam Baerne organiseert elk voorjaar twee leuke evenementen.

Tijdens het Hemelvaartweekend zijn we in Zeeland om verschillende duiken te maken, gezellig samen te zijn en lekker te eten en drinken. Dit doen we op de camping waardoor het ook een gezellig familie weekend is.

Met Pinksteren gaan we de boot op, we maken twee mooie duiken op de Grevelingen of Oosterschelde, lunchen tussendoor op de boot en genieten van het uitzicht in de zon.

De eerste blog!

Welkom op de vernieuwde website van Duikteam Baerne!
Wij hopen dat wij voor jullie de website interessant en overzichtelijk gemaakt hebben.

Ook 2019 belooft weer een mooi duikjaar te worden, neem soms even een duik naar de website en blijf op de hoogte met onze blog!
Je kunt ons natuurlijk ook in de gaten houden op Facebook.