De geschiedenis van Duikteam Baerne

Duikteam Baerne bestaat inmiddels al meer dan 35 jaar, maar hoe is Duikteam Baerne ontstaan? Onderwatersport Vereniging Hilversum dook volgens de richtlijnen van NOB. Geïnteresseerd in PADI en enthousiast en fanatiek over de duiksport, wilde een aantal duikers de duiksport naar Baarn brengen.

Twee leden van de NOB vereniging stapte in Baarn naar de Gemeente en toen is het gaan rollen. Duikteam Baerne was vanaf 1 oktober 1984 een feit! Er werd een bestuur opgericht en samen realiseerde zij een duik vereniging die vandaag de dag nog steeds een succes is. De Trits werd op woensdagavond de avond van Duikteam Baerne. Volgens de normen van PADI zouden hier mensen opgeleid worden tot gebrevetteerd duiker. Met de eerste demonstratie, nu meer dan 35 jaar geleden, was Duikteam Baerne gelijk al een groot succes. Tijdens de eerste avond kwamen er al een twintigtal mensen met hun zwemspullen, zij gingen het avontuur aan! De 16 weken durende PADI Open Water Diver cursus kostte 550 gulden, het team beschikte over een aantal persluchtsets. De eerste brevetten werden uitgedeeld.

Met een compressor in de tuin bij een van de leden werden de cilinders gevuld. In het begin was dat goed te doen, toen had de vereniging nog geen eigen cilinders en kwam ieder lid met zijn eigen cilinder vullen.

De compressor perste 190 liter per minuut, dat betekend dat wanneer een 10 liter fles helemaal leeg was het ongeveer 20 minuten duurde. Ook het onderhoud van de compressor was een klus, na elke 18 vul uren moesten de filters vervangen worden en de temperatuur mocht niet onder de 6 graden zijn.

Inmiddels heeft de vereniging een kast in De Trits met eigen cilinders, vesten en automatensets, zodat cursisten gelijk aan de slag kunnen zonder direct hun uitrusting aan te schaffen.

Cilinders kunnen tegenwoordig bij diverse duikwinkels in de buurt gevuld worden aangezien de duiksport steeds bekender is geworden.

Het is mooi om te zien dat de interesse in de duiksport blijft groeien.