Duikreis 2019: Sulawesi

Afgelopen November was de geweldige duik trip naar Noord Indonesië, Sulawesi, van Duikteam Baerne die dit jaar haar 35 jarig bestaan viert.

Alhoewel onze vereniging altijd fraaie duikbestemmingen heeft bezocht, spande deze vakantie de kroon!

In het hele hoge Noorden van Indonesië ligt het onderwaterpark “De Bunaken”. Over de gehele wereld komt b.v. National Geographic etc. juist naar deze bijzondere plek om film opnames en foto materiaal op te nemen. En wij snappen wel waarom.

Allereerst was daar het bijzonder gastvrije onderkomen van de Nederlandse Simone die al 24 jaar uit Nederland is vertrokken en het Thalassa Dive Resort runt. Het resort is een 5 sterren PADI duikcentrum. Haar Indonesische staf beschouwd ze als haar kinderen en die verbondenheid proef je. Of het nu de prachtige huisjes zijn met geweldig uitzicht, het super verse en mooi opgediende eten, of de kwaliteit van de duikschool. Je komt daar inderdaad aan als gast en vertrekt als vriend, die zeker weer terug wil keren!

In ons geval hebben we in de ochtend twee duiken gemaakt en hadden we als groep van 22 duikers twee heerlijke boten tot onze beschikking.

De zee was prettig, niemand was er zeeziek op geworden en de behulpzaamheid en vakbekwaamheid waren top.

Na de indeling en korte briefing doken de gidsen met ons mee en wisten alles aan te wijzen, wij maakten zelf buddyparen en bleven bij een gids, maar als geheel hield men de grote groep ook mooi in de gaten. Onder water werden er nieuwe paren gemaakt, als er bij een van ons een probleem met klaren was of dat hij al eerder op zijn 50 bar zat dan zijn buddy.

De afwisseling van de duiken waren groot, zowel voor de beginnende als gevorderde duiker; zo waren er prachtige driftduiken langs fraai begroeide drop offs, met in een duik wel 15 schildpadden! Sierlijk zwommen ze voorbij of lagen juist aandoenlijk te slapen op het koraal of in een grotje, waar als verrassing nog twee baby haaien zwommen toen deze zeer grote schildpad besloot uit zijn grot naar de oppervlakte te zwemmen!

Ook waren er juist de relaxte snuffel duiken, muck diving. Bij deze zanderige bodem ga je juist op zoek naar heel klein grut, meestal slakjes in zoveel verschillende kleuren en hoedanigheden, maar ook werd je daar verrast door een sierlijk zeepaardje aan een groen plukje of een anders bijzonder wezentje. Gelukkig wezen onze gidsen ze aan met een lang stokje, anders waren we er vast en zeker een paar frogvissen of steenvissen voorbij gezwommen. Wat een geweldige vermommingen maakt de natuur!

Verder hebben we een nachtduik gemaakt waarbij er honderden zeesterren op de bodem geëtaleerd lagen en ook een mangrove duik in de nacht, deze laatst genoemde was zeer ondiep, maar een echte mindfuck, vissen zwommen in de bladeren en qua oriëntatie was het ook een hele bijzondere duik met al zijn boomstronken en omhoog stekende punten.

Er was ook een duik bij “Coffee Corner” hierbij was het in het ondiepe gedeelte een lust voor het oog, maar moest je wel laag over het koraal zwemmen door de harde stroming; in het diepe blauw was er kans op haaien, roggen en grote napoleon vissen. Op deze hoek kwamen twee stromingen samen en zouden je zo het grote blauw in kunnen blazen, al met al een spannende duik die goed en veilig werden uitgevoerd en waar we met trots op terug kunnen kijken. We zijn er nog een keer terug gekeerd, zo gaaf was het!

We hadden een standaard pakket van 12 duiken en vele van ons gingen daar toch wel ruim overheen, dit zegt genoeg!

Er was boven water ook voldoende te beleven, tijdens de lunch kwamen we terug en kon je je ‘s middags lekker laten masseren in de spa of chillen in het zwembad. Ook in het donker onder de o zo mooie sterrenhemel was het in het zwembad goed vertoeven met een koude Bintang.

En wat te denken van de prachtige zonsondergangen, bekeken vanuit het witte prieeltje!

In de middag zijn er veel van ons de grote stad Manado gaan bezoeken en er zijn ook scooters gehuurd om de fraaie dorpjes en het land te verkennen. Wat een lieve mensen en wat is het hier nog puur! Men ziet er weinig toeristen.

We hebben op een geboekte trip door de jungle vele wilde apen gespot en op een ander uitje hebben we gezwommen onder de waterval.

In de ochtend voor het vertrek gegeten op een geweldig leuke locatie waar de vis vers gevangen werd en op de BBQ werden klaargemaakt.

Kortom, deze trip is zeer aan te bevelen! We danken Tim voor de organisatie en Simone en haar crew voor de geweldige hospitality! Op de kamer, bij het zwembad en op de boot handdoeken. Als je uit het water kwam werd je uitrusting van tank verwisseld en kreeg je je verse stukje fruit, koekje en kopje thee. Het enige wat we zelf moesten doen, was het aanbrengen van “Reef Safe Suncreen”. Wat ook wel nodig was, wat een sterke zonnestralen!

Want duikers; laten we a.u.b. zuinig zijn op onze mooie onderwaterwereld! Zodat we er nog heel erg lang van mogen genieten.

geschreven door, Margot

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *